ИЗТОЧНА ФИЛОСОФИЯ. МАЛКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ

20,00 лв.
. Доставка: 1 работен ден
В наличност
9786192230302

Издател: Хомо-Футурус

Брой страници: 312

Година на издаване: 2018

Корици: меки

Език: български

Тегло: 374 грама

Размери: 14x20

ISBN: 9786192230302

За поръчка: 0885 226 222

К-во

redeem
Купувайки този продукт, ще получите 20 бонус точки . В количката ви в момента има 20 точки което може да бъде конвертирано във ваучер 1,00 лв. .


Тази книга за източната философия представя традициите на мисълта и мъдростта, развили се в Индия и Далечния изток.

От Индия ще разгледаме богатството на идеи, умствената дисциплина, религиозните и социалните практики, които общо са познати като индуизъм, както и джайнистката и будистката философия, развили се в индуистката култура, но поради критиките си към нейната ортодоксалност ни изглеждат като отделни традиции.

От Далечния изток ще изследваме древните традиции на конфуцианството и даоизма, по-късно смесил се с будизма, за да формира богатото многообразие на китайската мисъл.

Ще разгледаме и две традиции на мъдрост, които са много различни в гледната си точка – тантра и дзен, – едната се основава на ритуалните действия и съзидателното използване на въображението, другата с интуицията за реалността отива отвъд концепциите.

Взети заедно, тези традиции имат история от над 3000 години и са широко разпространени не само в източните култури, в които са се развили, но и в световната култура. Книга като тази не може да направи повече от посочването на централните теми и проблеми в източната философия и от очертаването на основните подходи и изводи.

Философията задава основни въпроси: Как вселената е започнала да съществува? Кой съм аз? Имам ли душа, която е отделна от тялото ми? Дали съм живял преди и ще живея ли отново? Как мога да определя кое е правилно и кое погрешно? Дали винаги ще живея с последиците от моите постъпки? Какво е ценното в живота? Има ли Бог, или богове? Въпроси като тези са универсални и възможните им отговори са различни в различните култури и в различните времена. Изучаването на източната философия за човек, израснал на Запад, не е въпрос на запознаване с бегъл интерес с идеите, дошли от други култури, а също и предизвикателство към нашите собствени идеи и заключения.

Не се заблуждавайте поради посочването на свещени текстове, авторитетни учители, медитации и ритуали, че рационалното мислене и умозаключенията в източната философия се пренебрегват. Точно обратното, тя е интелектуално строга. Ще намерите аргументи и дебати, които са също толкова предизвикателни, колкото и онези от историята на западната философия.  Така че се наслаждавайте на предизвикателството! 

9786192230302

Характеристики

Тип продукт
Книга

Няма отзиви

От същата категория (There are 16 other products in the same category)

close Shopping Cart
close Shopping Cart

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password