ИЗТОЧНА ФИЛОСОФИЯ. МАЛКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ

20,00 лв.
Няма данък Доставка: от 1 до 3 работни дни

Издател: Хомо-Футурус

Брой страници: 312

Година на издаване: 2018

Корици: меки

Език: български

Тегло: 374 грама

Размери: 14x20

ISBN: 9786192230302

За поръчка: 0885 226 222

К-во В наличност

categories
Бърз вход
  Гарантирано с Еконт

Плащане с карта, при което се резервира сумата за поръчката и доставката.

redeem
Купувайки този продукт, ще получите 20 бонус точки . В количката ви в момента има 20 точки което може да бъде конвертирано във ваучер 1,00 лв. .


Тази книга за източната философия представя традициите на мисълта и мъдростта, развили се в Индия и Далечния изток.

От Индия ще разгледаме богатството на идеи, умствената дисциплина, религиозните и социалните практики, които общо са познати като индуизъм, както и джайнистката и будистката философия, развили се в индуистката култура, но поради критиките си към нейната ортодоксалност ни изглеждат като отделни традиции.

От Далечния изток ще изследваме древните традиции на конфуцианството и даоизма, по-късно смесил се с будизма, за да формира богатото многообразие на китайската мисъл.

Ще разгледаме и две традиции на мъдрост, които са много различни в гледната си точка – тантра и дзен, – едната се основава на ритуалните действия и съзидателното използване на въображението, другата с интуицията за реалността отива отвъд концепциите.

Взети заедно, тези традиции имат история от над 3000 години и са широко разпространени не само в източните култури, в които са се развили, но и в световната култура. Книга като тази не може да направи повече от посочването на централните теми и проблеми в източната философия и от очертаването на основните подходи и изводи.

Философията задава основни въпроси: Как вселената е започнала да съществува? Кой съм аз? Имам ли душа, която е отделна от тялото ми? Дали съм живял преди и ще живея ли отново? Как мога да определя кое е правилно и кое погрешно? Дали винаги ще живея с последиците от моите постъпки? Какво е ценното в живота? Има ли Бог, или богове? Въпроси като тези са универсални и възможните им отговори са различни в различните култури и в различните времена. Изучаването на източната философия за човек, израснал на Запад, не е въпрос на запознаване с бегъл интерес с идеите, дошли от други култури, а също и предизвикателство към нашите собствени идеи и заключения.

Не се заблуждавайте поради посочването на свещени текстове, авторитетни учители, медитации и ритуали, че рационалното мислене и умозаключенията в източната философия се пренебрегват. Точно обратното, тя е интелектуално строга. Ще намерите аргументи и дебати, които са също толкова предизвикателни, колкото и онези от историята на западната философия.  Така че се наслаждавайте на предизвикателството! 

9786192230302

Характеристики

Тип продукт
Книга

Няма отзиви

Разгледайте още

В следната категория има още 16 продукта:

Регистрация на нов профил

Вече имате профил?
Влезте или възстановете паролата си