Панчатантра: Древноиндийско петокнижие

28,00 лв.
. Доставка: 1 работен ден
Последна наличност
ant001

Издател: Народна Младеж
Език: български
Брой страници: 470 страници, много запазена
Корица: твърда
Година на издаване: 1981

За поръчка: 0885 226 222

К-во

redeem
Купувайки този продукт, ще получите 28 бонус точки . В количката ви в момента има 28 точки което може да бъде конвертирано във ваучер 1,40 лв. .


В основата на българският превод на "Панчатантра", с незначителни съкращения, лежи джайнистката версия на монаха Пурнабхадра от 1199 година, считана от специалистите за една от най-пълните и точни книги на произведението, критическо издание на И.Хертел.

"Панчатантра" е една от знаменитите книги на древноиндийската литература. На нея й било съдено да бъде след Библията най-разпространената книга в света.
Замислена като учебник от наставления и мъдрости за управници "Панчатантра" бързо преминала границите на своето първоначално предназначение. Всяка от петте книги носи основна идея, съответствуваща на заглавието. Тя би звучала дидактически или като пряк съвет, ако не беше изящното композиционно и художествено майсторство на безименния творец. Защото, колкото и красива да е легендата, тя и до днес не е доказана. Само с няколко стиха във вид на притча или афоризъм се поднася един от законите на Ману. Разказът от стих преминава в проза с развита фабула. Следват вълшебни приказки и битови новели. Понякога потокът на действието така се усложнява, "разказ в разказ" позволява на героите най-добре да се разкрият. И всичко завършва с едно афористично двустишие, което наред с поуката вплита в себе си и намека за съдържанието на следващия разказ.

Предговор: Йордан Милев

ant001
Употребяван

Няма отзиви

От същата категория (There are 16 other products in the same category)

close Shopping Cart
close Shopping Cart

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password